Sıkça Sorulan Sorular

Talep Yayıncılık'tan kimler kitap yayımlatabilir?

Talep Yayıncılık, her yaştan ve her eğitim seviyesinden, her meslekten insanın kitap yayınlayabileceği bir platformdur. Daha önce kitap yayımlamamış veya daha önce kitap yayınlamış olan herkes, yasal ve etik sorun teşkil etmeyen ve baskıya hazır gönderilmiş tüm eserlerini Talep Yayıncılık tarafından kitaplaştırabilir.

Kitap yayımlarken hangi aşamaları takip etmeliyim?

Talep Yayıncılık, özgün ve kaliteli eserleri yayımlamaya önem veren bir yayınevidir. Kitabınızı Talep Yayıncılık’a yayımlatmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
• http://talepyayincilik.com adresini ziyaret edin.
• Yayına hazır dosyalarınızı yükleyin.
• Başvurunuzu tamamlayın.
• Yayın ekibimiz kitabınızı inceleyecek ve değerlendirecektir.
• Değerlendirme sonucunda kitabınız uygun bulunursa ve basım koşullarımızı kabul ederseniz yayın sözleşmesi imzalayabilirsiniz.

Kitap basım koşulları nedir, minimum kaç adet basılabilir?

İlk basımda basılan miktarın belli bir adeti eser sahibi yazarlara ücretsiz olarak verilmektedir. İlk basımda minimum baskı adedi olan 50+10=60 adet basım gerçekleştirilmektedir. Bu basılan adetlerden +10 kopya yasal mevzuat gereği derlenmek üzere ilgili yerlere teslim edilir. Kalan 50 kopyanın 25 adeti yazara ücretsiz olarak verilmektedir. Kalan 25 adet Talep Yayıncılık dağıtım ağı vasıtasyıla satışa sunulmakta ve elde edilen gelir Talep Yayıncılık’ta kalmaktadır. Bu satılan 25 adet kitap için Talep Yayıncılık, yazara herhangi bir telif ücreti vb. ödemez.* Bu adetler tükendikten sonra Talep Yayıncılık yazarla iletişime geçer, isterse elindeki kopyaları satış için Talep Yayıncılık’a gönderir. Talep Yayıncılık yazara ait bu kopyaları gider pusulası ile (%10 stopajını yazar adına ödeyerek) %50 indirimle alır, satılan kitapların ödemesini yazara yapar.

*50+10 kopyanın üzerinde de adetler bulunmaktadır. 100+10, 200+10,… 500+10, 1000+10… şeklinde. 500 adete kadar baskılarda basılan kopyanın (derleme kopyaları hariç) %50’si Talep Yayıncılık’ın, %50’si yazarın olmaktadır. Ancak eseri meydana getirirken oluşacak tüm maliyet yazar tarafından karşılanmaktadır. 500 adet ve üzerindeki tüm baskılarda ise bu oran %30’dur. Bir örnek vermek gerekirse 200+10 kopya basılacak bir eser için 100 kopya yazara kitap gönderilir 100 kopya kitap Talep Yayıncılık tarafından muhafaza edilir ve satılır. 500+10 kopya basılacak bir eser için basılan kopyanın %70’i olan 350 kitap yazara gönderilir, %30’u olan 150 kitap Talep Yayıncılık tarafından muhafaza edilir ve satılır.

Eserin 1. baskısı tükendikten sonra 2. ve sonraki basımlar nasıl gerçekleştirilir?

İlk basımın tüm maliyeti yazarlar tarafından üstlenilir ve minimum 50+10 kopya basım gerçekleştirilir. +10 kopya yasal mevzuat gereği derlenmek üzere ilgili yerlere teslim edilir. Kalan 50 kopyanın %50’si olan 25 kitap yazara teslim edilir. Kalan %50’si olan 25 kitabın satışı Talep Yayıncılık tarafından gerçekleştirilir. İlk baskı tükendikten sonra ikinci basım için Talep Yayıncılık yazara da bilgi vererek ve onayını da alarak ve varsa eserde düzeltme, değişiklik vb. yapıldıktan sonra örneğin 50 ya da 100 adetlik bir anlaşma önerir. Basılacak adetin %10 u kadar telif karşılığı kitap (5-10 adet) verir ya da brüt telif öder. 500 adete kadar tüm baskılarda bu koşul geçerlidir. 500 adet ve üzeri baskılarda Talep Yayıncılık örneğin 500+150 kopyalık bir anlaşma yapar, yazara 500 adet üzerinden %10 brüt telif öder, 150 kitap tanıtım, basım bozukluğu olabilecek olan kitapların değişimi vb. için Talep Yayıncılık tarafından muhafaza edilir bu muhafaza edilen kitaplardan yazara ikinci basımda 10, üçüncü ve sonraki basımlarda 5 adet yazar payı olarak ücretsiz kitap gönderir. Yayınevi ikinci ve sonraki basımlar için yaptığı anlaşmalara göre kitapların tümünü tek seferde gerçekleştirmez, POD (talep üzerine baskı) sistemine göre talep geldikçe parça parça gerçekleştirir.

POD (Talep Üzerine Baskı) Sistemi Nedir?

POD (Print on Demand), Türkçe'de "talep üzerine baskı" anlamına gelen bir sistemdir. Bu sistemde kitaplar, sipariş üzerine basılır ve stok bulundurulmaz. Bu sayede, yayınevleri önceden büyük miktarda kitap basıp stoklamak zorunda kalmazlar.

POD sisteminin çalışma prensibi şu şekildedir:

. Bir kitap POD sistemiyle basılmak istendiğinde, öncelikle kitabın dijital formatı hazırlanır.
. Kitap, bir POD platformuna yüklenir.
.Bir müşteri kitap siparişi verdiğinde, POD platformu siparişi alır ve kitap basılır.
. Basılan kitap, müşteriye gönderilir.
. POD sisteminin birçok avantajı vardır.

Bunlardan bazıları şunlardır:

Stok maliyetlerini düşürür: POD sisteminde kitap basmadan önce sipariş alınacağı için stok maliyeti oluşmaz.
Riskleri azaltır: POD sisteminde kitap basmadan önce sipariş alınacağı için kitapların satılmama riski azalır.
Daha fazla kitap çeşidi sunulmasını sağlar: POD sisteminde kitap basmak için minimum sipariş adedi olmadığı için daha fazla kitap çeşidi sunulabilir.
Çevreye daha dosttur: POD sisteminde stok fazlası kitap basılmadığı için çevreye daha az zarar verilir.

Talep Yayıncılıkta kitaplarını yayımlatan yazarlar bu yayınları nasıl/hangi koşullarla sipariş verebilir?

Talep Yayıncılıkta kitapları yayımlanan yazarlar eserlerinden dilerlerse etiket fiyatı üzerinden kültür ve sınavlara hazırlık kitaplarında %50, akademik kitaplarda %30 indirimle sipariş verebilirler.

Kitapların fiziksel özellikleri (ebat, kağıt, kapak vb.) seçenekler nelerdir?

Kitabınızın fiziksel özellikleri, içeriğin türüne ve hedef kitleye göre belirlenmelidir. Kitabınızın içeriğini en iyi şekilde tamamlayacak ve okuyuculara hitap edecek fiziksel özellikleri seçmeniz önemlidir. Talep Yayıncılık, size bu konuda çeşitli seçenekler sunmaktadır.

Ebat: Kitapların ebadı, içeriğinin türüne ve hedef kitleye göre belirlenmektedir. Kitap basımında sektörel olarak standartlaşmış bazı ebatlar bulunur. Bunlardan en yaygın kullanılanları roman boy, akademik boy ve sınav boydur.
Roman Boy (13 x 19,5 cm veya 13,5 x 21 cm) daha çok roman, hikaye, öykü, şiir, kişisel gelişim vb. eserler için kullanılabilir.
Akademik Boy (16 x 23,5 cm) ise daha çok akademik/bilimsel içerikli kitaplar için tercih edilir. Son olarak Sınav Boy (19,5 x 27,5 cm) adından da anlaşılacağı üzere sınavlara hazırlık kitapları için özel olarak tasarlanmış bir ebattır.
Bu standart ebatların belirlenmesinde kitapların basım ve ciltlenmesi açısından en uygun ölçüler göz önünde bulundurulmuştur.
Kağıt cinsi: Kağıt cinsi, kitabın ağırlığını ve dayanıklılığını etkiler.
55 gr. Enso kağıt, sarı renkli, daha hafif ve ekonomik bir seçenektir. Her tür ışık seviyesinde parlama yapmaz.
70 gr. 1. Hamur beyaz kağıt ise daha dayanıklı ve pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Işıkta parlama, yansıma yapabilir.
80 gr. 1. Hamur beyaz kağıt ise en yüksek kalitede kağıt seçeneğidir. Işıkta parlama, yansıma yapabilir.
Kapak: Kapak, kitabın ilk izlenimini oluşturduğu için önemlidir. 300 gr. mat kuşe kapak sağlam dayanıklı bir seçenektir.
Baskı: İç baskı için tek renk, dört renk seçenekleri bulunmaktadır. Kapak baskı ise 4 renk olarak yapılmaktadır.
Kapak selefonu: Mat selefon ya da parlak selefon seçenekleri mevcuttur. Akademik, kültür kitaplarında genellikle mat selefon, sınav kitaplarında ise parlak selefon kapağa şık ve modern bir görünüm kazandırır.
Ek seçenekler: Yukarıda belirtilen standartlar dışında özel bir ebat veya kağıt cinsi talep edebilirsiniz. Özel talepler için ek ücretlendirme yapılabilmektedir.

Kitap yayımlatabilmek için minimum-maksimum sayfa sayısı kaçtır?

Minimum sayfa sayısı sınırı, kitabın içeriği ve türü göz önünde bulundurularak belirlenir. Kitap yayımlatabilmek için genel bir minimum sayfa sayısı sınırı olmasa da bu durum yayınevinin politikasına ve kitabın türüne göre değişebilmektedir. Bazı yayınevleri, romanlar için minimum 96 sayfa, öykü kitapları için minimum 48 sayfa gibi sayfa sayısı sınırları belirleyebilmektedir. Akademik kitaplar için ise sayfa sayısı sınırı daha yüksek olabilir. Talep Yayıncılık özelinde ise, şablonlarına göre mizanpajı yapılmış baskı dosyası için minimum 48 sayfa şartı vardır.
Maksimum sayfa sınırı, Talep Yayıncılık tarafından basılan kitapların sayfa sayısı kitapların basılacağı kağıdın cinsine göre 1000-1400 ile sınırlıdır. 1000 sayfa 55 gram enzo kağıda basılan kitaplar için maksimum sınır, 1400 sayfa ise birinci hamur 70 gram kağıda basılan kitaplar için maksimum sınırdır. Kağıdın cinsine göre 1000-1400 sayfanın üzerindeki kitaplar için özel bir değerlendirme yapılmaktadır ve sert kapak (ciltli) yapılması önerilmektedir. Bu da üretim maliyetini ve süresini önemli ölçüde artıran artıran bir unsurdur.
1000-1400 sayfanın üzerinde kitap basmak istiyorsanız, bizimle iletişime geçmeniz ve özel bir değerlendirme talep etmeniz önerilir. Özel değerlendirmede, kitabınızın sayfa sayısı, mücellit tipi, ebat ve diğer özellikleri göz önünde bulundurularak bir karar verilecektir.

Kitapların sırt ölçüleri nasıl hesaplanır?

Kitap basımında önemli bir unsur olan kitap sırt ölçüsü, doğru şekilde hesaplanmazsa ciltlenme işlemini zorlaştırabilir ve istenilen görünümü elde etmenizi engelleyebilir.
Sırt ölçüsünü hesaplamak için mizanpajın tamamlanmış olması gerekir. Sayfa sayısı ve sayfa kalınlığı bilinmeden doğru bir hesaplama yapılamaz. Baskı yapılacak kağıdın türü ve gramajı da önemlidir. Farklı kağıt türleri farklı kalınlıklara sahip olduğu için sırt ölçüsünü etkiler. Kitabın kapak tasarımını yapan tasarımcılarımız bu bilgiler ışığında kitabı baskıya göndermeden önce kitabın sırt kalınlığını hesaplar ve tasarımı ona göre yaparlar.

Kitap kapağı formatı ve tasarımı nasıl olmalı?

Profesyonel bir kapak tasarımı, kitabınızın daha dikkat çekici olmasını ve daha fazla satılmasını sağlayabilir. Tasarım seçiminde kitap içeriğini ve hedef kitleyi göz önünde bulundurun. Talep Yayıncılık tarafından basılan kitapların kapak formatı, yayınevi tarafından belirlenmiş sabit bir şablona göre oluşturulur. Bu şablon, kitap ismi, yazar ismi, logo ve diğer bilgilerin yerleştirilmesi gibi konularda standart bir format sunar. Kapak tasarımıyla ilgili Talep Yayıncılık'ın tasarım ekibi sizinle görüşerek gerekli ön çalışmaları yapacak ve beğeninize sunacaktır.

Kitaplara ISBN’si nasıl alınıyor? Barkodları nasıl oluşturuluyor?

Kitabınızın basım aşamasında önemli iki unsur olan ISBN ve barkod, kitabınızı tanımlama ve satış noktalarında kullanma açısından büyük önem taşır. Kitabınız için atanan ISBN’yi şirket yetkililerimiz Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün web sitesinden kullanıcı adımız ve şifremizle giriş yaparak almaktadırlar. Barkod da tasarımcı arkadaşlarımız tarafından alınan bu isbn ile ilgili grafik tasarım programındaki eklentiler vasıtasıyla oluşturulmaktadır. Her kitap için özel bir ISBN alınır ve barkod oluşturulur. ISBN ve barkod, kitabınızın basım dosyalarında doğru şekilde yer almalıdır. Barkodun okunabilir olması önemlidir.

Başka platformlarda e-kitap olarak yayımlanan bir kitap Talep Yayıncılıkta yayımlanabilir mi?

Talep Yayıncılık, özgün ve kaliteli eserleri basmaya önem veren bir yayınevidir. E-kitap platformlarında yayınlanmış bir kitap da Talep Yayıncılık tarafından basılabilir. Ancak bunun için bazı şartlar vardır. E-kitap platformlarında yayınlanmış bir kitabın Talep Yayıncılık tarafından basılabilmesi için:

Orijinal bir eser olması ve başka bir yayınevi tarafından basılmamış olması gerekir.
Telif haklarının size ait olması veya yayın haklarını elinizde bulundurmanız gerekir.
Eğer kitabınız daha önce e-kitap platformlarında yayınlandıysa, kitabınızın satıştan kaldırılmış olması ve platformla yaptığınız sözleşmelerin feshedilmiş olması gerekir.

Bu şartları sağlıyorsanız kitabınızı Talep Yayıncılık'a göndererek değerlendirmeye alabilirsiniz.
Değerlendirme sonucunda kitabınız uygun bulunursa, Talep Yayıncılık ile yayın sözleşmesi imzalayabilirsiniz.

Kitap baskıya gönderilmeden önce değişiklik yapabilir miyim?

Kitabınız yayımlanmadan önce son kez kontrol etmek ve gerekli değişiklikleri yapmak önemlidir. Talep Yayıncılık olarak, kitabınızın baskıya gönderilmeden önce değişiklik yapmanıza imkan tanıyoruz. Kitabınızda kapsamlı değişiklikler yapmak istiyorsanız veya yardıma ihtiyacınız varsa ilgili arkadaşlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Baskıya gönderildikten sonra değişiklik yapmak mümkün olmayabilir. Değişikliklerin maliyeti olabilir. Bu yüzden baskıya göndermeden önce:

- Yazım hatalarını ve dil bilgisi hatalarını kontrol edin.
- İçerikte eksik veya yanlış bilgi olup olmadığını kontrol edin.
- Kapak tasarımı ve sayfa düzeni ile ilgili değişiklik yapmak isteyip istemediğinizi kontrol edin.

Kitap yayımlandıktan sonra güncelleme yapılabilir mi?

Kitap basım süreci uzun ve detaylı bir süreçtir. Yayımlandıktan sonra kitapta değişiklik yapmak, bu süreci tekrar başlatmak anlamına gelir. Bu nedenle, kitap içeriğini en ince ayrıntısına kadar kontrol etmeniz ve hatasız bir şekilde basıma hazır hale getirmeniz önemlidir. Talep Yayıncılık tarafından basılan bir kitapta, yayımlandıktan sonra doğrudan güncelleme yapmak mümkün değildir. Yeni bir baskı yapılana kadar kitaptaki bilgilerde değişiklik yapılamaz. Ancak zaten Talep Yayıncılık ilk baskıları minimum adetlerde yaptığı için bu adetler kısa sürede tükenebilir. Siz eserinizin yeni basımı için stoklardaki adetlerin bitimini beklemeden ilgili arkadaşlarımızla iletişime geçerek güncelleme talebinizi iletebilirsiniz. İlgili arkadaşlarımız güncelleme talebinizi değerlendirecek ve gerekli işlemleri başlatacaktır.

Kitap yayımlanmasında etik ve yasal dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kitabınızı yayımlamadan önce etik ve yasal açıdan dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar şunlardır:

Telif Hakkı: Kitabınızda başkalarına ait resim, yazı, kapak tasarımı vb. telif hakkına tabi içerikler kullanıyorsanız, bunların izinli olduğundan emin olun. Alıntılar için kaynak göstermeyi unutmayın. İntihalden kaçının.
Yasaklı İçerikler: Kitabınızda ırkçılık, cinsiyetçilik, nefret söylemi, şiddet, cinsel istismar gibi yasaklı içerikler bulunmamalıdır.
Rencide Edici Sözler ve Hakaret: Kitabınızda başkalarını rencide edecek sözler veya hakaret içeren ifadeler kullanmaktan kaçının.
Toplumsal Rahatsızlık: Kitabınızın içeriği toplumda rahatsızlık uyandıracak veya müşteri memnuniyetsizliği yaratacak nitelikte olmamalıdır.

Kitabınızın etik ve yasal açıdan uygun olduğundan emin olmak, hem sizin hem de yayınevinin itibarını korumak için önemlidir.

Kitap satış fiyatının belirlenmesinde nasıl hareket ediliyor?

Kitabınızın baskı aşamasına gelmesiyle birlikte, Talep Yayıncılık yetkilileri satış fiyatını belirler. Bu aşamada baskı ve telif maliyetleri göz önünde bulundurulur. Yetkililer, mümkün olan en düşük fiyatı gözeterek optimum satış fiyatını belirlerler.

Yazar; kitabın mizanpajı, kapağı ve baskı dosyasını kendisi hazırlayabilir mi?

Talep Yayıncılık ile kitap basmak için gerekli dosyaları siz de hazırlayabilirsiniz. Ancak, bu işlem için teknik bilgi ve tecrübe gereklidir. Bilgi eksikliği veya hatalı formatlama, dosyalarınızın reddedilmesine neden olabilir.

Kitabınızın mizanpajını ve kapak tasarımını kendiniz yapmak istiyorsanız Talep Yayıncılık web sitesinden **"Şablonlar"** bölümüne ulaşın ve kapak, iç dosya ve mizanpaj şablonlarını bilgisayarınıza indirin. Bu şablonlara uygun olarak kitabınızın iç sayfalarının mizanpajını ve kapak tasarımını yapın. Hazırladığınız dosyaların şablonlara uygun olduğundan ve hatalı yazı, imla veya format bulunmadığından emin olun. Hazırladığınız kapak, iç dosya ve mizanpaj dosyalarını "Dosya Yükleme" bölümüne yükleyin. Teknik bilgi eksikliğiniz varsa, bu konuda Talep Yayıncılık’tan destek alabilirsiniz. Talep Yayıncılıktaki uzman arkadaşlarımız, dosyalarınızı şablona uygun şekilde hazırlayabilir ve baskıya uygun hale getirebilir.

Kitabın iç düzenlemeleri ve formatı nasıl olmalı?

Kitabınızın iç düzenlemeleri ve formatı, okunabilirliği ve estetiği en üst düzeye çıkarmak için Talep Yayıncılık tarafından belirlenen sabit standarda uygun olmalıdır. Buna ilişkin olarak belirlenen formatlar şablonlarımızda mevcuttur.

Kitabın edisyonu ve tasarımı için ücretli hizmet veriyor musunuz?

Talep Yayıncılık, yazarlara kitap hazırlama sürecinde yardımcı olacak ücretli edisyon ve tasarım hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmetler, kitabınızın kalitesini ve profesyonelliğini artırmak için tasarlanmıştır.

Edisyon Hizmetleri:
Dil bilgisi ve imla düzeltmesi
Metin akışı ve tutarlılık kontrolü
Stil ve format düzenlemesi
Bölümleme ve başlıklandırma
Dipnot ve kaynakça düzenlemesi

Tasarım Hizmetleri:
Kapak tasarımı
İç sayfa tasarımı
Grafik ve görsel düzenleme

Ücretli Hizmetlerden Faydalanma:
Dilerseniz kitabınızın edisyon ve tasarımının tamamını veya bir kısmını Talep Yayıncılık'ın profesyonel ekibine yaptırabilirsiniz. Hizmetlerin kapsamı ve ücreti, kitabınızın uzunluk, tür ve karmaşıklık gibi unsurlara göre belirlenir.

Hizmetlerin Avantajları:
Zaman tasarrufu: Profesyonel ekibin desteğiyle kitabınız daha hızlı bir şekilde hazır hale gelir.
Kaliteli ve profesyonel sonuç: Deneyimli editörler ve tasarımcılar, kitabınızın en iyi şekilde sunulmasını sağlar.
Yayıncılık tecrübesinden faydalanma: Talep Yayıncılık'ın editörleri, kitap yayıncılık sektöründeki tecrübelerini yazarlara aktararak kitaplarının daha başarılı olmasına katkıda bulunur.

Yazarlar kendi kitaplarının reklamlarını yapabilir mi?

Talep Yayıncılık tarafından yayımlanan bir kitabın yazarı, eserinin reklamını dilediği platformda yapabilir. Yazarlara bu konuda herhangi bir kısıtlama getirilmez.

Reklam Yapma Yolları:
Sosyal Medya: Facebook, Twitter, Instagram, Tik Tok, Youtube gibi platformlar kullanılabilir.
Blog ve Web Siteleri: Yazarın kendi blogu veya web sitesi kullanılabilir.
Kitap Fuarları ve Etkinlikler: Katılım sağlanarak kitap tanıtılabilir.
Basın Bültenleri: Basın ve medya kuruluşlarına dağıtılabilir.
Röportajlar: Kitap hakkında röportajlar verilebilir.
Tanıtım Videoları: Hazırlanarak online platformlarda paylaşılabilir.
Reklamlar: Online veya offline platformlarda kullanılabilir.

Talep Yayıncılık'ın Reklam Desteği:
Kitap tanıtım bültenleri hazırlama
Sosyal medya platformlarında tanıtım

Yazarlara Reklamlarla Tavsiyeler:
Hedef Kitle: Kitabınızın kimlere hitap ettiğini belirleyin.
Yaratıcı Olun: Reklamınızın ilgi çekici ve özgün olması önemlidir.
Sosyal Medyayı Aktif Kullanın: En etkili platformlardan biridir.
Etkileşime Girin: Okuyucularla etkileşim kurmak satışları artırır.

Talep Yayıncılıkta yayımlanan kitaplar bedelsiz olarak hizmete sunulabilir mi?

Talep Yayıncılık tarafından yayımlanan kitaplar basılı ve e-kitap formatında hizmete sunulmaktadır. Ancak, bazı spesifik kitaplar, örneğin birisinin anısına yayımlanan armağan vb. kitaplar bu kapsamda değerlendirilmeyebilir ve yazarlarla yapılacak anlaşma kapsamında açık erişime (bedelsiz indirme vb.) sunulabilir. Bu tarz kitapların dışında kalan kitapların ücretsiz erişime sunulmasının bazı sakıncaları olabilir. Bunlar:

Basım ve dağıtım maliyetleri: Talep Yayıncılık, kitapların basım ve dağıtım maliyetlerini karşılamak için kitap satışından gelir elde etmektedir.
Emek sömürüsü: Kitapların ücretsiz olarak erişime açılması, yazarların emeğinin sömürülmesine yol açabilir.
Eşitsiz rekabet: Kitaplara ücretsiz erişim olması, diğer yazarlar ve yayınevleri için haksız rekabet oluşturabilir.

Talep Yayıncılıktan yayımlanan kitap nasıl sipariş edilir?

Talep Yayıncılık’ın yayınlarının satış ve dağıtımını yapan e-ticaret siteleri, pazaryerlerindeki mağazalardan sipariş edilebilir.

Talep Yayıncılıkta yayımlanan bir kitap için kitaba özel kampanya düzenlenebilir mi?

Talep Yayıncılık, yazarlar arasında haksız rekabete yol açmamak için kitaba özel kampanya düzenlememektedir.

Talep Yayıncılıkta sesli kitap yayımlanabilir mi?

Evet, yayımlanabilir.

Talep Yayıncılıkta e-kitap yayımlanabilir mi?

Talep Yayıncılık platformunda e-kitap yayımlamak mümkündür.

Talep Yayıncılıkta yayımlanan bir kitabın aynı anda başka bir yayınevinde tekrar yayımlanması mümkün mü?

Talep Yayıncılıkta yayımlanan bir kitabın hakları Talep Yayıncılık'a aittir. İzinsiz olarak başka bir platformda yayımlanamaz.

ISBN nedir, nasıl alınır?

ISBN, dünyada tek bir materyali temsil eden 13 basamaklı bir numaradır. Kitabınızın ISBN'si, basım aşamasında Talep Yayıncılık tarafından temin edilir.

Reddedilen eser dosyası ile ilgili ne yapılabilir?

Reddedilen eser dosyalarında gerekli değişiklikleri yaparak yeniden sisteme yükleyebilirsiniz. Dilerseniz, ilgili arkadaşlarımızdan destek alarak kitabınızın onaylanmaya uygun hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Kitaba Gözat Nedir?

talepyayincilik.com'da kitap sayfasında, kitabın birkaç sayfasının tanıtım amaçlı okurlara sunulmasına izin verilir. Görüntülenecek parça ilgili arkadaşlarımız tarafından belirlenir. Genellikle ilk 10-15 sayfa tercih edilir. Yayımlandıktan sonra bu bölüm kitabın tanıtım sayfasına eklenir.

Talep Yayıncılıkta çok yazarlı eserler yayımlanabiliyor mu?

Talep Yayıncılık, çoklu eser başvurularını da kabul etmektedir. Birden fazla yazar tarafından kaleme alınan eserlerde, eser yayımlanmadan önce tüm eser sahipleri tarafından telif sözleşmesinin imzalanması gerekmektedir.

Kitap ve kapak tasarım şablonlarına nasıl ulaşabilirim?

Kitap ve kapak tasarım şablonlarımıza, https://talepyayincilik.com/sablonlar bağlantısından ulaşabilirsiniz. Yayımlamayı düşündüğünüz kitaplar için uygun şablonları buradan indirebilirsiniz.

Takma adla (mahlas) kitap yayımlayabilir miyim?

Kitap ve kapak tasarım şablonlarımıza, https://talepyayincilik.com/sablonlar bağlantısından ulaşabilirsiniz. Yayımlamayı düşündüğünüz kitaplar için uygun şablonları buradan indirebilirsiniz. Takma adla (mahlas) kitap yayımlayabilir miyim? Talep Yayıncılık platformunda yazarların takma ad (mahlas) kullanarak kitap yayımlamasına imkân tanınmaktadır. Bu sayede yazarlar, kimliklerini gizleyerek eserlerini okuyucularla buluşturabilirler. Yazar telif sözleşmeleri yasal adınızla yapılmakla birlikte, eser tanımlama ekranında "müstear kullanmak istiyorum" seçeneğini işaretleyerek takma adınızı girebilirsiniz. Takma ad ile yayımlanacak kitapların sözleşmeleri de yazarların yasal kimlik bilgileriyle yapılmaktadır. Takma adla kitap yayımlamanın bazı avantajları şunlardır:

Kimlik gizliliği: Yazarlar, kimliklerini gizleyerek eserlerini okuyucularla buluşturabilirler.
Farklı tarz deneyimi: Yazarlar, farklı takma adlar kullanarak farklı tarzlarda eserler yazabilirler.
Pazarlama avantajı: Takma ad, kitap için ilgi çekici bir unsur olabilir ve pazarlamada avantaj sağlayabilir.

Takma ad kullanmayı düşünüyorsanız:
Seçtiğiniz takma adın kolayca hatırlanabilir ve telaffuz edilebilir olması önemlidir.
Takma adınızın eserinizin türüne ve tarzına uygun olması da dikkat edilmesi gereken bir noktadır.
Daha önce kullanılan takma adlarla çakışmaması için araştırma yapmanız önerilir.

Süreli yayınlarda yayımlanmış makalelerimi kitaba dönüştürebilir miyim?

Süreli yayınlarda yayımlanmış makalelerinizin telif hakları ile ilgili yayımlanan dergilerden, gazetelerden izin alarak eserleri derleyip kitaplaştırabilirsiniz. Bu sayede, daha önce farklı mecralarda yayımlanmış çalışmalarınızı tek bir kitapta toplayarak okuyucularla buluşturma imkanı elde edebilirsiniz.

Talep Yayıncılık sözleşmeleri standart mı, değişiklik yapılabiliyor mu?

Talep Yayıncılık, tüm yazarlara eşit davranmayı ve adil bir yayın ortamı sunmayı ilke edinmiştir. Bu nedenle, tüm yazarlar için aynı şartları ve koşulları içeren sabit bir sözleşme modeli kullanılmaktadır. Kişiye özel sözleşme yapılması, yazarlar arası rekabette adaleti bozabileceğinden ve bir yazarı diğerlerinden daha avantajlı bir konuma getirebileceğinden uygulanmamaktadır. Talep Yayıncılık'ın amacı, tüm yazarların eserlerini geniş kitlelerle buluşturma imkanı sunmak ve bu süreçte her yazarın eşit haklara sahip olmasını sağlamaktır.

Kitapta yer alan görselleri nasıl göndermeliyim?

Word dosyasını yalnızca metin incelemesi için talep etmekteyiz. Bu nedenle, görsellerin bu dosyada yer almasına gerek yoktur. Görselleri daha sonra, baskı dosyalarına ekleyebilirsiniz. Görselleri ayrı dosyalar olarak göndermenizi rica ederiz. Görsellerin yüksek kalitede ve baskı için uygun formatta olması önemlidir. Görselleri gönderirken, hangi görselin hangi sayfada kullanılacağını belirten bir açıklama da eklemenizi rica ederiz. Tasarım şablonlarında belirtilen standartlara uymanız önemlidir. Görselleri, şablonlarda izah edilen şekilde kullanın. Görsellerinizin telif haklarını kontrol etmeniz ve telif hakkı ihlali oluşmamasına dikkat etmeniz önemlidir.

Kitabım yayımlandıktan sonra tamamını herhangi bir yerde yayımlayabilir miyim?

Kitap yayımlandıktan sonra, eserinizin telif hakları size ait olsa da çevrimiçi erişime açmak için bazı kısıtlamalar bulunmaktadır. Eser metninin tamamını:

. Telif anlaşması gereği çevrimiçi erişime açamazsınız.
. Tanıtım amaçlı kısa alıntılar dışında paylaşmak telif hakkı ihlali olarak değerlendirilebilir.

Eserinizin tanıtımı için:

. Kısa alıntılar paylaşabilirsiniz.
. Kitabınızın kapak resmini ve arka kapak metnini paylaşabilirsiniz.
. Okuyucuların yorumlarını ve değerlendirmelerini paylaşabilirsiniz.
.Kitabınızla ilgili blog yazıları veya videolar hazırlayabilirsiniz.

Kitap içi (tümü ya da bazı sayfaları) renkli basılabilir mi?

Evet, mümkündür. Basıma hazırlık aşamasında kitabın tümünün ya da hangi sayfaların renkli basılması gerektiği bilgisini ilgili arkadaşlarımızla paylaşmanız durumunda gerekli çalışmalar yapılacaktır.

Kitabı “basıma hazır hale getirme” süreci hakkında bilgi verebilir misiniz?

Kitabı baskıya hazır hale getirmek, eserin yayımlanmadan önce tamamlanması gereken önemli bir adımdır. Bu süreç, eserin dil kurallarına uygun, hatasız ve görsel açıdan estetik bir şekilde sunulmasını sağlar.

Aşamalar:

1. Yazar tarafından metnin yüklenmesi:
Yazar, yasal ve etik açıdan sorunsuz olan eserini Word dosyası olarak sisteme yükler. Talep Yayıncılıktan baskı öncesi aşamalar için destek istenmiyorsa; metnin dil kurallarına uygun, imla ve yazım hatalarından arındırılmış, redaksiyon ve tashih gerektirmeyen "temiz" bir metin olması gerekir.
2. Edisyon kontrolü:
Talep Yayıncılık tarafından eserin edisyon kontrolü yapılır.
Bu aşamada dil bilgisi, imla, yazım ve noktalama işaretleri gibi unsurlar kontrol edilir.
3. Mizanpaj ve PDF oluşturma:
Edisyon kontrolünden sonra, eser InDesign programında Talep Yayıncılığın hazır şablonuna göre mizanpajlanır. Mizanpaj düzenlemesinin son hali PDF'ye çevrilerek sisteme yüklenir.
4. Kapak tasarımı ve PDF oluşturma:
Yine Talep Yayıncılık kapak şablonuna uygun şekilde eserin kapak görseli tasarlanır ve kitap kapağına dönüştürülür. Kapak görselinin PDF'si sisteme yüklenir.
5. Baskıya hazır hale gelme:
Yukarıdaki adımlar hatasız şekilde tamamlanıp sisteme yüklendiyse, eser dosyası tamamen baskıya hazır hale gelir.

Kitabımı baskıya hazır hale getirme sürecinde nelere dikkat etmeliyim?

Kitabınızı yayımlamadan önce, dikkatle gözden geçirmeniz ve belirli standartlara uymanız gerekmektedir. Bu aşamaları ve dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Redaksiyon ve edisyon:
Dil bilgisi, imla, yazım ve noktalama işaretleri gibi unsurların titizlikle kontrol edilmesi için redaksiyon ve edisyon aşamalarından geçmek önemlidir.
Yazar, metnini Word (doc, rtf, docx) formatında sisteme yükleyerek bu aşamaların başlamasını sağlayabilir.
Baskıya hazır hale getirme:
Matbaaya gönderilmeden önce, belirli bir formatta ve kalite standardında PDF dosyalarının oluşturulması gerekir.
Yazarın sorumlulukları:
Yazar, portalımızdan .ai (Adobe Illustrator) uzantılı kapak ve .idml (Adobe Indesign) uzantılı şablon kaynak dosyalarını edinerek isterse eserini kendisi baskıya hazır hale getirebilir ya da bu konuda yayınevimizden destek isteyebilir.
Baskıya uygun PDF dosyaları hazırlarken çözünürlük, taşma payı, iç metin için tek renk ve kapak için 4 renk kullanımı gibi standartlara uyulması önemlidir.
Hazırlanan PDF dosyaları sisteme yüklendiğinde ve onaylandığında eseriniz kitaplaştırılmaya hazır hale gelir.
Dikkat edilmesi gereken diğer noktalar:
Eserin telif haklarının yazarına ait olması ve yasal açıdan herhangi bir sorun bulunmaması önemlidir.
Eserin özgün olması ve intihal içermemesi gerekir.
Kapak tasarımı ve metin içeriği birbiriyle uyumlu olmalıdır.
Kitabın hedef kitlesine uygun bir dil ve üslup kullanılmalıdır.

Talep Yayıncılıktan yayımlanan bir kitabın dizileştirilmesi, filmleştirilmesi durumunda gelir paylaşımı nasıl yapılmaktadır?

Talep Yayıncılıktan yayınlanan bir kitabın dizileştirilmesi/filmleştirilmesi durumunda, gelir paylaşımı yazar ve yayınevi arasındaki sözleşmeye göre belirlenir.

Genel olarak:
. Talep Yayıncılık, sözleşme süresince eserin mali haklarını devralır.
. Bu süre zarfında eserin dizi/film uyarlaması dahil her türlü uyarlamada elde edilen ticari gelir, sözleşmedeki usule göre yazar ve yayınevi arasında paylaşılır.
. Talep Yayıncılık sözleşmeleri 5 yıllıktır.
. 5 yıllık sürenin sonunda yazar, eserin mali haklarını geri alır ve dizi/film uyarlaması için farklı bir yapım şirketi ile anlaşabilir.

Yazarın iradesi:
Yazar, dizi/film uyarlaması için yapım şirketini seçmekte özgürdür. Talep Yayıncılık, yazarın onayı olmadan eserin filmleştirilmesi için üçüncü bir taraf ile anlaşma yapamaz. Yazar, dizi/film uyarlamasında senaryo, yönetmen ve oyuncu seçim gibi konularda söz sahibi olabilir.
Gelir paylaşımı:
Genellikle gelir yasal kesintiler yapıldıktan sonra, yazar ve yayınevi arasında 50/50 oranında paylaşılır.
Önemli Notlar:
Yukarıdaki bilgiler genel bilgi amaçlıdır.
Kesin bilgi için, yazarın Talep Yayıncılık ile yaptığı sözleşmeyi incelemesi gerekir.

Talep Yayıncılık çeviri kitap yayınlıyor mu?

Evet, Talep Yayıncılık çeviri eserlerin de yayımlanmasına imkan tanımaktadır. Yayımladığımız çeviri eser türleri şunlardır:

Telif hakkı süresi dolmuş Osmanlıca eserlerin sadeleştirilmiş halleri:
Bu eserler çeviri eserlerden farklı bir statüye sahiptir. Sadeleştirilmiş eserler, sadeleştirenin eseri (işlenmiş eser) olarak değerlendirilir. Bu nedenle, bu tür eserlerin sahipleri de Talep Yayıncılık'a başvuru yapabilir ve eserlerini yayımlatabilirler.
Telif hakkının yabancı yayınevinde bulunduğu ve Talep Yayıncılık'a çeviri için telif hakkını devrettiği eserler:
Bu eserler klasik eserler, akademik-bilimsel kitaplar, güncel romanlar, bilim kurgu, fantastik gibi birçok farklı türde olabilir.
Çeviri veya sadeleştirilmiş eserinizin yayımlanması için Talep Yayıncılık web sitesindeki başvuru formunu doldurmanız ve gerekli belgeleri eklemeniz gerekmektedir.
Başvurunuz değerlendirildikten sonra, eserin yayımlanmasına uygun görülmesi halinde sizinle bir sözleşme imzalanacaktır.
Sözleşmenin imzalanmasından sonra eserinizin redaksiyon ve dizgi işlemleri tamamlanır ve yayımlanmak üzere basıma gönderilir.

Talep Yayıncılık akademik teşvik için uluslararası veya ulusal yayınevi belgesine sahip mi?

Bu konuda yeterlilik kriterlerini yayınevi markası bazlı olmak üzere YÖK belirlemektedir. İlgili belgeleri edinebilmek için dört yıl düzenli olarak yayın yapma zorunluluğu vardır. Talep Yayıncılık dört yılını henüz tamamlayamadığından belirlenen kriterleri karşılamamaktadır.

Yayımlatacağım kitap için bandrol ücreti alınacak mı?

Talep Yayıncılık, yazarlardan herhangi bir bandrol ücreti talep etmemektedir. Bandrol ücreti de Talep Yayıncılık tarafından karşılanmaktadır.

Daha önce başka bir yayınevi tarafından yayımlanmış bir kitabı Talep Yayıncılıkta yeniden yayımlayabilir miyim?

Daha önce başka bir yayınevinden basılan bir kitabın Talep Yayıncılıkta tekrar yayınlanması mümkündür. Bu durum iki farklı senaryoya göre gerçekleşebilir:

1. Telif anlaşması sona eren eserler:
Eğer eserin telif anlaşması sona ermiş ve hakları yazarına geri dönmüşse, yazar kitap üzerinde tam yetkiye sahip olur ve tekrar yayımlamak istediği yerde özgürce yayımlayabilir. Talep Yayıncılık da telif hakları yazarına ait eserleri değerlendirmeye alır ve uygun gördüğü takdirde basımını gerçekleştirir.
2. Telif anlaşması devam eden eserler:
Eğer eserin telif hakkı hala devam ediyorsa, yazarın kitabı tekrar yayımlayabilmesi için önceki yayıneviyle olan sözleşmesini feshetmesi veya bitirmesi gerekir. Bu durumda yazar, fesih veya bitiş belgelerini Talep Yayıncılık ile yapacağı sözleşmeye ek olarak sunmalıdır.
Tekrar yayınlama süreci:
Eserinizin telif haklarını kontrol edin.
Telif hakları size aitse veya telif anlaşmanız sona erdiyse, Talep Yayıncılık web sitesindeki başvuru formunu doldurun ve gerekli belgeleri ekleyin.
Telif anlaşmanız devam ediyorsa, önceki yayıneviyle olan sözleşmenizi feshedin veya bitirin ve fesih/bitiş belgelerini başvuru formuna ekleyin.
Başvurunuz değerlendirildikten sonra, eserin yayımlanmasına uygun görülmesi halinde sizinle bir sözleşme imzalanacaktır.
Sözleşmenin imzalanmasından sonra eserinizin redaksiyon ve dizgi işlemleri tamamlanır ve yayımlanmak üzere basıma gönderilir.

Talep Yayıncılıktan kitap yayımlamak için yaş şartı var mıdır?

Talep Yayıncılık'a eser başvurusunda bulunmak için 18 yaşını doldurmuş ve reşit bir birey olmak gerekmektedir. Bu yaş sınırı, yasal anlamda geçerli sözleşmeler yapabilme yeteneğine sahip olmayı sağlamaktadır. Henüz reşit olmayan yazarlar da eserlerini Talep Yayıncılık'a sunabilirler. Ancak bu durumda, başvuru ve sözleşme imzalama işlemleri yasal velilerinin gözetimi altında gerçekleşmelidir. Reşit olmayan yazarlar için başvuru süreci şu şekildedir:

Başvuru, yazarın kendi adına ve kendi yasal bilgileriyle yapılmalıdır.
Sözleşme, hem yazar hem de yasal velileri tarafından imzalanmalıdır.

Talep Yayıncılıktan yabancı dilde eser yayımlayabilir miyim?

Evet, Talep Yayıncılık'tan Türkçe dışındaki dillerde de eser yayımlamak mümkündür.

Talep Yayıncılıkta telif ödemeleri nasıl yapılıyor?

Talep Yayıncılık, yazarlarına şeffaf ve düzenli bir şekilde telif ödemesi yapmaktadır. Telif ödemeleri, yazarın telif sözleşmesinde yer alan banka hesap numarasına yılda iki defa, Haziran ve Aralık aylarının sonunda yapılmaktadır.

Ödeme miktarı:
Ödeme miktarı, yazarın telif sözleşmesinde belirlenen orana göre hesaplanır. Telif oranı, eserin türüne, satış adedine ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterebilir.
Ödeme süresi:
Ödemeler, satışların gerçekleştiği ayın takip eden altıncı ayın sonunda yapılmaktadır. Örneğin, Ocak ayında satılan kitapların telifleri, Haziran ayının sonunda ödenmektedir.
Minimum ödeme tutarı:
6 aylık telif hak edişleri 100 TL altında kalırsa, sonraki 6 ayın hesabına devredilir. Bu sayede, yazarların her satıştan telif geliri elde etmesi sağlanır.

Talep Yayıncılıkta yazarlara ne kadar telif ücreti nasıl hesaplanır, nasıl ödenir?

Talep Yayıncılıkta yazarlara ödenecek telif ücretleri aşağıdaki şekilde hesaplanır ve ödenir:

Kitabınızın satış fiyatından %30-%40-%60 (akademik kitaplarda %30, kültür kitaplarında %40, sınavlara hazırlık yayınlarında %60) dağıtım indirimi uygulanır.
Kalan tutar üzerinden; akademik kitaplarda %10, kültür kitaplarında %10, sınavlara hazırlık yayınlarında %7 brüt yazar telifi hesaplanır.
Brüt teliften %17 serbest meslek kazanç vergisi ve %0.948 damga vergisi kesintisi yapılır.
Geriye kalan tutar net telif hakkı olarak yazarın alacağı olur.

Örneğin:

200 TL etiket fiyatlı bir akademik kitapta telif hakkı 11.49 TL olacaktır.
(Etiket fiyatı olan 200 TL’den %30 dağıtım indirimi düşülür, 140 TL bulunur. 140 TL üzerinden %10 brüt telif miktarı hesaplanır. 14 TL bulunur. 14 TL üzerinden %17 serbest meslek kazan vergisi 2.38 TL ve %0.0948 damga vergisi 0.13 TL kesilir, 11.49 TL net telif miktarı bulunur.)
200 TL etiket fiyatlı bir kültür kitabında telif hakkı 9.85 TL olacaktır.
(Etiket fiyatı olan 200 TL’den %40 dağıtım indirimi düşülür, 120 TL bulunur. 120 TL üzerinden %10 brüt telif miktarı hesaplanır. 12 TL bulunur. 12 TL üzerinden %17 serbest meslek kazan vergisi 2.04 TL ve %0.0948 damga vergisi 0.11 TL kesilir, 9.85 TL net telif miktarı bulunur.)
200 TL’lik etiket fiyatı bir sınavlara hazırlık kitabında net telif hakkı 6,56 TL olacaktır.
(Etiket fiyatı olan 200 TL’den %60 dağıtım indirimi düşülür, 80 TL bulunur. 80 TL üzerinden %7 brüt telif miktarı hesaplanır. 5.60 TL bulunur. 5.60 TL üzerinden %17 serbest meslek kazanç vergisi 0.95 TL ve %0.0948 damga vergisi 0.05 TL kesilir, 4.60 TL net telif miktarı bulunur.)
Telif gelirleri altı aylık dönemler halinde hesaplanır ve yılda iki kez, Haziran ve Aralık aylarında ödenir.
6 aylık telif hak edişleri 500 TL'nin altında kalırsa, sonraki 6 aylık hesaba devredilir.

© 2024 All Rights Reserved.